Megosztások

Net Panoráma

Az oldal célja a világ eddig titkolt eseményeinek tényszerű bemutatása az interneten fellelhető írások és videók összegyűjtésével.

Idézetek

Abban a percben abban a másodpercben amikor elkötelezed magad a szabadságnak, függetlenségnek és igazságnak akár meg is ölhetik a tested, a lelked akkor is győzni fog. - Martin Luther King ----------------------------------------------------
Az embernek annak kell lennie aminek született szabadnak és függetlennek.  JFK---------------------------------------------------
Ha az emberek elhinnék, hogy nincs mitől félniük, mert ők maguk a hatalom akkor nem lennének a rendszer hű rabszolgái.---------------------------------------------------

Utolsó kommentek

  • Szarazinda: Hát lehet, hogy az akkori izraeli és a mai iráni kommunikációban sok a hasonlóság, de a az egyik a... (2014.01.27. 17:21) Zsidó atom
  • Utolsó 20

Címkék

911 (2) adóparadicsom (1) adósság (2) Al-Qaida (1) amerika (7) antidogma (1) antiszemitizmus (2) argo akció (1) atombomba (1) bajnai (1) baloldal (1) bank (5) bankválság (1) bilderberg csoport (3) bosznia (1) botrány (2) brutalitás (1) büncselekmény (1) chomsky (1) CIA (2) cigaretta (1) cionizmus (4) David Icke (1) demokrácia (1) dohányzás (2) egészség (1) egészség kárositás (1) egyház (3) ellenörzés (1) eröszak (1) EU (2) europa (1) europa parlament (1) FED (1) felsöbbrendű (1) földönkivüli (1) gazdaság (7) GDP (2) George Carlin (1) Globális elit (1) globalizáció (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) gyülölet (1) gyurcsány (4) HAARP (1) háború (3) halál (4) hatalom (5) háttér hatalom (1) hazaáruló (1) hit (1) ideológia (1) igazság (1) illuminati (1) illuminátus (1) immunrendszer (1) interjú (1) internet (2) irak (1) iszlám (1) izrael (5) káosz (1) kémkedés (1) KGB (1) kilátástalanság (1) királyság (1) kizsákmányolás (1) koponya és csontok (1) lehallgatás (1) luganói tanulmány (1) Magyar (2) Magyarország (2) malév (1) mazsihisz (1) média (1) megállapodás (1) megsemmités (1) méreg (2) merénylők (1) monetáris háború (1) MSZP (1) mszp (1) népbutitás (2) nikotin (1) NSA (1) offshore (2) összeesküvés (3) összeomlás (1) pedofilia (1) pénz (6) pénzrendszer (1) pénzügy (1) pénzvilág (4) piramisok (1) politika (6) rabbi (1) rádióaktiv (1) rádióhullám (1) régészet (1) rejtély (1) rendörterror (1) rendszerváltás (1) robbantás (1) rockefeller (1) roswell (2) rothchild (1) rothschild (1) rózsadombi paktum (1) sikkasztás (1) szcientológia (1) szimbólumok (1) tálib (1) terrorizmus (2) terrortámadás (1) titkosszolgálat (1) titkos társaság (2) titkos társaságok (6) titok (1) toleranciabajnok (1) tóra (1) tragédia (1) trianon (1) tudatlanság (1) ufo (2) ügynök (2) új világrend (7) uralom (1) utasszállitó (1) vallás (3) vatikán (1) védöoltás (1) végsö megoldás (1) világ (1) világgazdaság (1) világháború (1) világkormány (1) zsidó (14) zsidógyülölet (1) Címkefelhő

Kategóriák

A demokrácia pusztulása és elképzelések egy új világról

2014.02.07. 21:13 :: Coyote.

Noam Chomsky

A gazdag országok pénzügyi vezetõit, akik évente a Gazdasági Világfórumon Davosban és utoljára New Yorkban jönnek/jöttek össze, a London Financial Times a „mindenség urainak" nevezi. (The masters of the universe) A kifejezést bizonyos iróniával alkalmazzák, de az igen pontos. --- A csoportot nem választják. Tagjai óriási pénzügyi erõt képviselnek, ami többnyire nem az emberek érdekeit szolgálja. 1970-ben például a nemzetközi tõke 90%-át többé-kevésbé hasznos termelésre fordították a kereskedelemben és tartós beruházások terén, 10%-át pedig üzérkedésre (spekulációra),  - 1990-ben ezek az arányszámok megfordultak

A világot a gazdagok mozgatják a saját céljaik érdekében. A világrendszer nem hasonlít a klasszikus piacra, jobban illik rá a „vállalati merkantilizmus" kifejezés. A kormányzás egyre inkább a nagy magánintézmények képviselõinek a kezébe kerül. Az intézmények jellege parancsuralmi: egy vállalatnál a hatalom, az erõ felülrõl lefelé áramlik, a külsõ befolyás lehetõsége ki van zárva. A szabad vállalkozásként ismert parancsuralmi rendszerben a beruházási határozatok, a termelés és a kereskedelem központosított, szent és sérthetetlen, az elvek és törvények szerint mentesek a munkások, a közösség befolyása és ellenõrzése alól. 
Nagy a munkanélküliség amellett, hogy nagy a munka iránti igény. Bárhová tekintve, a társadalmi és emberi értékek területén sok az elvégzendõ feladat és sokan lelkesen el is végeznék azt. Azonban ez a gazdasági rendszer képtelen összehozza az elvégzendõ munkát és a munka nélkül szenvedõ embereket. Az úgynevezett „egészséges gazdaság" számára csak a haszon lényeges, az közömbös az emberi szükségletek iránt. Röviden, a létezõ gazdasági rendszer szerencsétlen kudarc. Nagy sikernek állítják be azt, ami csak a kivételezett emberek kis rétegét érinti, beleértve azokat, akik erényekrõl és a gyõzelemrõl beszélnek. 
A Gazdasági Világfórum az emberiség fennmaradását fenyegeti. Ennek egyik oka, hogy a felmagasztalt alapelv, a jólét, a gazdagság ésszerû növelése, ha azt komolyan vesszük, tönkreteszi unokáink természeti környezetét. Nem meglepõ, hogy a Wall Street Journal szerkesztõi magasztalják Bush elnököt a fölmelegedésrõl szóló kiotói egyezmény megtorpedózása miatt. Közvélemény kutatási tanulmányok szerint a lakosság aggódik az úgynevezett szabadkereskedelmi egyezmények miatt és ellenzi azokat, csak a vállalatok, kormányok és világnézeti intézmények támogatják azokat egyöntetûen. Valótlanság azon állítás, hogy léteznek „választott kormányok". Még a legszabadabb és legdemokratikusabb országokban is a hatalmon lévõk mindent megtesznek, hogy bizonyos titkok ne jussanak nyilvánosságra. 
A sajtó tudatában van a lakosság ellenállásának. A Wall Street Journal például szomorúan veszi tudomásul, hogy a szabad kereskedelem ellenzõinek van egy „végsõ fegyvere": a közvélemény, ezért a lakosságot sötétségben kell tartani. 
Ugyanabban az idõben, amikor a „mindenség urai" évenként találkoznak egymással,  Brazíliában, Porto Alegreben összejön a Társadalmi Világfórum. Találkoznak a világ minden részébõl a népi szervezetek képviselõi, akiknek az a véleményük, hogy a világnak egészen más vezetõkre van szüksége, mint a jelenlegiek. Személyes véleményem, hogy a jövõ reménységei azok, akik Porto Alegreben és hasonló helyeken összejönnek. 
Korunk baloldali mozgalmának a célja egy olyan globalizáció megteremtése, amelynek a gyökerei a világ nagy tömegeiben erednek. A Társadalmi Világfórum reményt nyújt rá, hogy a valóban alulról kiinduló ilyenfajta globalizáció kiindulási pontja legyen. Üdvözölni kell ezt a reménységet. 
A történelem folyamán gyakoriak voltak az összeütközések. Szerencsére a népi erõk az évszázadok folyamán sok gyõzelmet arattak, leküzdve a hatalom olyan törvénytelen és indokolatlan központosítását, mint amilyen a Gazdasági Világfórum. 
A Harmadik Világ úgynevezett „adóssága" nagymértékben elméleti fogalom, nem gazdasági tény. Jelentõs mértékben enyhíteni lehetne az adósságokat, sok esetben el is lehetne engedni azokat, felhasználva azt a kapitalista elvet, hogy aki pénzt ad kölcsön, annak számolni kell a kockázattal és azzal, hogy a visszafizetés terhének azokat kell sújtania, akik azt kölcsönvették. Ez Brazíliában nem a nyomornegyedek népét, a földtelen munkásokat, a lakosság nagy többségét jelenti. Természetesen ezt a kapitalista alapelvet a gazdagok és hatalmasok félelemmel utasítják el.
A Nemzetközi Valutaalap egyik feladata, hogy a magasan jövedelmezõ hitelekhez és beruházásokhoz „szabad kockázati" biztosítást adjon. A kölcsönt felvevõ országokban, a tényleges kölcsönzõk, a vezetõk elõnyben részesítik a tõke elmenekülését, az adózás kijátszását, a fényûzõ áruk behozatalát, s mindazt, ami növeli az erejüket. Ha az adósság tarthatatlanná válik, a költségeket társadalmasítják, áthárítják a néptömegekre szerkezetátalakítási és más eszközökkel, amelyekkel növelik a kivitelt (a kölcsönt adó elõnyére). Mindezekkel döntõ csapást mérnek a kisemberekre. Ez a Valutaalap második, kiegészítõ szerepe. 
További kérdés, hogy miért van eladósodás? Azért, mert az EÁ által kimódolt és alkalmazott elvek és nemzetközi szabályok, ha az õ számára úgy kedvezõek, akkor az adósság a „szégyenletes" (odious debt) osztályba soroltatik, amit egyáltalán nem kell megfizetni. Ezt évekkel ezelõtt Karen Lissakers IMF-igazgató úgy fogalmazta meg, hogy ha ezt alkalmaznák, akkor eltörölnék a harmadik világ adósságának jelentõs részét. Egyes esetekben léteznek konzervatívabb mechanizmusok is: ragaszkodás a Világbíróság ítéletéhez. Ezen egyszerû eszköz enyhítené Nicaragua adósságát.
Argentína követte az IMF szerkezeti elõírásait és ma lemérhetõ az országban ennek a  kudarca. Vizsgálatot érdemel, hogy hová megy a pénz? Ha követjük a nyomát, akkor le tudjuk vonni a megfelelõ következtetést. Évek során a Latin-Amerikából, pl. Argentínából kiáramló tõke az adósságtörlesztést szolgálta és az a kölcsönzõkhöz került, a bankokhoz, pénzügyi intézményekhez stb. Egy, a közelmúltban végzett kongresszusi vizsgálat azt derítette ki, hogy a legnagyobb amerikai bankok nagy pénzáramlást tettek lehetõvé, „kaput" nyitva a törvénytelen tevékenységhez. Ez egyaránt igaz a latin-amerikai érdekeltségû és a nemzetközi bankrendszerre. Más ügy az, hogy az országok konzervatív és törvényes eszközökkel foglalkozzanak-e az adósággal?  Erõvel kell fellépni, nem pedig a törvényekre és moralitásra hivatkozva. Világunkat az erõ kormányozza. Van választási lehetõségünk. Csak gyermekmese az, hogy a világrend vezetõ elve az igazság és a törvény. 
A SZU összeomlása elõtt két vezetõje volt a világnak: az erõsebb EÁ és a SZU, mint kisebb társ. Ennek a korszaknak a háborúi nem a két szuperhatalom között zajlottak, inkább csak fenyegették egymást saját hatalmuk védelmében. A Nyugat számára a hidegháború az úgynevezett Észak-dél összeütközés folytatása volt, amit „európai imperializmusnak" is szoktak nevezni. 
A hidegháború után a politika nem sokban változott. A K-Ny közti összeütközés gyökerei között ott vannak az É-D közötti ellentétek. Mindegyik szuperhatalom cinikusan kihasználta a másik táborában jelentkezõ ellentéteket. Senki nem kívánja egy ilyen rendszer helyreállítását, de szerencsére ennek nincsen semmiféle jele. Évek óta alakulóban van egy olyan világrend, amely gazdaságilag három-sarkú, de katonailag unipoláris. Európa és Ázsia egyenrangúak az EÁ-mal gazdasági és egyéb tekintetben is, az EÁ egyre inkább a legfõbb katonai erõt képviseli. 
A „demokrácia" nem egyszerû fogalom. A legegyszerûbb szinten egy társadalom olyan mértékben demokratikus, amennyiben a lakosok értelmes határozatokat képesek hozni az õket érintõ kérdésekben. A demokrácia nagyon korlátozott, ha az élet alapvetõ kérdéseire vonatkozó határozatok a felelõtlen magán-hatalomtól erednek és a társadalom fölött „a magánérdek uralkodik, ellenõrizve a bankrendszert, földet, ipart s ezt erõsíti a sajtó és a többi tudatot befolyásoló eszköz.". 
Én magam a demokráciát azon általános értelemben szemlélem, ahogyan azt az  EÁ-ban és Latin-Amerikában látják. A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy az emberek vágynak a demokráciára, ugyanakkor csökken a hitük abban, amit demokráciának neveznek. Egy argentin politológus Atilio Boron évekkel ezelõtt rámutatatott, hogy a neoliberalizmus lerombolja a demokráciát. Ugyanez igaz az EÁ-ra nézve is, ahol az elmúlt 20 évben kialakult a „neoliberalizmus". Miután Reagan átvette a hatalmat, azok aránya, akik szerint a „kormány a kevesek érdekeit szolgálja és nem a népét" rövid idõ alatt 50-rõl 80 százalékra nõtt. El kellett viselni a szolgaságot, a nõk és a munkásemberek elnyomását, valamint az emberi jogok súlyos megsértését. Az áldozatoknak is el kellett fogadniuk az elnyomók értékrendjét.
 A tudatosodás növekedése rendszerint a felszabadulás elsõ lépcsõfoka.
 A szabadság lehetõségek nélkül a sátán ajándéka, a lehetõségek elutasítása pedig bûn. A legsebezhetõbbek sorsán lehet lemérni, hogy mekkora a távolság attól, amit egyesek „civilizációnak" neveznek. Néhány óra alatt 1000 gyerek hal meg könnyen megelõzhetõ betegségekben, és kétszer ennyi nõ hal meg vagy válik rokkanttá, mert a várandós állapotban vagy a szülés után nem rendelkeznek egyszerû gyógyszerekkel és gondoskodással. Az UNICEF becslése szerint ezeket a tragédiákat le lehetne küzdeni és meg lehetne valósítani az alapvetõ társadalombiztosítást a „fejlõdõ országok" katonai kiadásainak a negyedrészébõl, az EÁ katonai kiadásainak mintegy tizedébõl. 
A Társadalmi Világfórum által javasolt globalizáció döntõ tényezõ lehet a kis nemzetek, valamint a népek védelme érdekében. Kulcskérdés a Dél-Dél együttmûködés, ami eszközöket biztosíthat a kis nemzetek megvédésére, a gazdagság és az erõszak megfékezésére. A fejlõdõ országok számára a kimenetel attól függ, hogy a népek képesek-e sorsukat másokkal együttmûködve a saját kezükbe venni, azokkal, akiknek hasonló gondjaik vannak. Ez azon múlik, hogy a népek képesek-e létrehozni a saját érdekeik számára kedvezõ globalizációt. 
Az értelmes emberek egy egészen másféle világrendet akarnak. A történelem ezen fontos pillanatában az alternatív látomások kulcsfontosságúak. A gazdasági demokrácia Prout féle eszményének az alapját az alapvetõ emberi értékek képezik, ami bolygónk erõforrásait mindenki javára fordítaná.
 
    (Fordította: Pi.) 
 
* A PROUT (Progressive Utilization Theory) alapítója P.R. Sarkar hindu filozófus (1921-1990). Az Új társadalmi-gazdasági modell alapja az önellátó gazdaság, együttmûködés/szövetkezet, környezeti kiegyensúlyozottság és általános spirituális értékek.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság demokrácia új világrend

A bejegyzés trackback címe:

https://netpanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr75804252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása